Search This Blog

Cerita Tiga Beradik - Helaian Berlubang

Written on 8:53 AM by WhoSignPada suatu pagi yang nyaman..

“Kat sini rupanya anak-anak Abah. Ingatkan tak bangun tidur lagi masing-masing. Along, Angah, dan Adik tengah buat apa tu?” Sapa Abah memecah kesunyian. Biasanya pagi-pagi sebegitu riuh rendah rumah dengan suara Si Tiga Beradik.

“Angah tengah melukis ni Abah. Abah, Abah, cuba tengok ni, cantik tak Angah lukis?” jawab Si Angah menarik perhatian Abah. Dari tadi entah apa yang dilukisnya, khusyu’ sungguh gayanya. Si Tiga Beradik berkerumun dekat Abah.

“Uish.. anak Abah lukis, mestilah cantik. Ni gambar awan hujankan?” puji Abah pada Angah sambil melihat lukisan yang dilukis Si Angah.

“Ala.. Itu pokoklah. Bukan awan. Tak cantiklah tu Angah lukis..” Rajuk Si Angah, diambil semula lukisannya daripada Abah sambil mencebik bibir.

“Abah tahu. Saja je.” Abah mengusap kepala Si Angah. “Along buat kerja sekolah ke tu?” Tanya Abah pada Si Along pula.

“Na’am ya Abi. Hazihi wajibat manzili li. Wa ana masyghulun ya Abi.” Jawab Si Along sambil meneruskan kerja sekolahnya. Si Along sendiri tersenyum simpul dengan jawapannya.

“Kerja sekolah Bahasa Arab la tu.” Abah pun tersenyum kecil. “Ha, Adik ni buat apa pulak kertas banyak-banyak ni?” tanya Si Abah pada Si Adik pula.

“Adik tu takde kerja, Abah. Buat sampah je kerjanya.” Tiba-tiba Si Along menyampuk mengusik Si Adik.

“Ai.. tadi kata masygulun sangat. Sempat pulak mengusik Adik.” Si Abah memerli Si Along. Si Along tersengih-sengih.

“Ala.. Adik takde kerja sekolah. Cikgu takde bagi pun. Nak melukis macam Angah tu, Adik tak reti.” Jawab Si Adik tidak mempedulikan usikan Si Along.

“Habis tu Adik buat apa tu?” tanya Abah lagi.

“Adik main lipat-lipat je kertas ni. Buat jet, kapal terbang, sampan, burung, katak.. lagi tak tau dah. heee” jawab Si Adik sambil menunjukkan ‘hasil kerja’nya.

“Oo.. kreatifnya Adik. Bagus-baguslah anak-anak Abah ni.” Puji Abah kepada Si Tiga Beradik.

“Ha.. Dengan kertas-kertas ni, Abah ada satu permainan. Nak main tak?” Abah mendapat idea untuk meluangkan masa bersama dengan anak-anak yang amat disayanginya.

“Nakkk!” sahut Si Tiga Beradik serentak.

“Okey.. mula-mula Along, Angah, Adik ambil sehelai kertas.” Abah memulakan permainannya.

“Okey dah.. lepas tu?” Si Adik tak sabar-sabar.

“Semua dah ada kertas kan.. sekarang, lipat kertas tu.” Abah memberikan arahan.

“Lipat dua ke Abah?”
“Macam ni?”
“Lipat macam mana, Abah?”

Si Tiga Beradik tertanya-tanya.

“Ala.. lipat je macam mana pun asalkan kertas tu berlipat.” Abah menerangkan ringkas. “Lepas ni tak boleh tanya lagi tau.” Abah menambah peraturan dalam permainan.

“okey dah.”
“dah.”
“lepas tu?”

Si Tiga Beradik ternanti-nanti.

“Lepas tu, pusingkan kertas tu.” Abah memberi arahan pendek.

“Ok.”
“Emm.”
“Dah. Pastu?”

Si Along pusingkan kertas mengikut pusingan jam. Si Angah pula pusingkan depan belakang. Manakala Si Adik pusingkan terbalik atas ke bawah. Si Tiga Beradik sepakat untuk tidak sama.

“Sekarang koyakkan penjuru atas kertas tu.” Abah meneruskan.

“Aaa.. okey..”
“Hmm.. ha..”
“Erm.. Yang ni lah..”

Si Along dan Si Angah mengoyak penjuru atas sebelah kanan kertas, Si Along koyak kecil, Si Angah koyak besar. Si Adik pula mengoyak penjuru atas sebelah kiri kertas.

“Hmm.. Bagus-bagus. Lepas ni, arahannya dua patah perkataan sahaja. Along, Angah, Adik buat lah macam mana pun.” Abah menerangkan ringkas sebelum memberi arahan.

“Okey.. sekarang, lipat dua.” Arah Abah ringkas.

“kejap.. hmm.. okey..”
“lipat sini.. lipat sini.. okey dah.”
“lipat dua eh.. hmm.. pastu?”

Si Along dan Si Adik melipat dua kertasnya, Si Along melipat separuh manakala Si Adik melipat di tengah-tengah. Si Angah pula melipat dua kali, kanan dan kiri.

“Dah lipat, lepas tu.. koyak bawah.” Abah meneruskan.

“Dah..”
“Jap.. okey..”
“Koyak sinilah..”

Si Along terus koyak sedikit bawah kertasnya. Si Angah pula koyak habis seluruh bahagian bawah kertas. Manakala Si Adik mengoyak penjuru bawah kertas setelah terfikir-fikir sebentar.

“Okey.. bagus.. sekarang dengar betul-betul.. Abah cakap sekali je..” Abah menyuruh Si Tiga Beradik bersedia menumpukan perhatian.

“Buka lipatan.. Lipat atas.. Lipat bawah.. Lipat tepi.. Koyak sikit..” Abah memberi arahan berturut-turut.

“Buka ni.. lipat sini.. lipat sini pulak.. lipat lagi.. pastu koyak..”
“Buka.. buka.. buka.. pastu lipat.. lipat.. lipat.. pastu koyak..”
“Buka.. lipat.. buka.. lipat.. err....”

Si Along dengan khusyuknya menurut arahan yang diberikan satu persatu. Si Angah juga seperti Si Along, hanya cuma caranya yang berbeza. Tinggal Si Adik tergaru-garu kepala dan tersengih-sengih.

“Baiklah.. sekarang cuba buka kertas masing-masing..” Abah menyuruh Si Tiga Beradik membuka lipatan kertas.

“Tengok.. Along punya lubang sikit je..” Si Along menunjukkan kertasnya.

“Haha.. Adik punya banyak lubang..” Si Angah menggelakkan Si Adik.

“Ala.. Angah punya kertas tu jadi lagi kecik..” Si Adik membalas.

Abah tersenyum kecil melihat telatah anak-anaknya.

“Along, Angah, Adik....” Abah mengalihkan perhatian Si Tiga Beradik kepadanya.

“Cuba tengok kertas masing-masing.. Semua ada lubang-lubangkan..” Abah memulakan bicaranya. Si Tiga Beradik melihat kertas masing-masing sambil mengangguk-angguk.

“Biarpun lubang tu kecil atau besar, banyak atau sedikit, di tengah atau di hujung, semua kertas tu ada lubang.. Samalah macam kita ni, manusia.....” Abah memberikan analogi.

“Apa yang samanya Abah? Tak faham lah..” Si Adik yang pertama sekali menyuarakan kebingungannya.

“Kita sebagai manusia, ada kelemahan masing-masing.. lubang-lubang ni gambaran kelemahan-kelemahan tersebut. Mungkin kita ada kelemahan pada suatu perkara yang bukan menjadi kelemahan orang lain, dan mungkin juga kelemahan orang lain tiada pada diri kita. Yang pastinya, kita tetap mempunyai kelemahan, sikit atau banyak, kritikal atau tidak, ia tetap suatu kelemahan...” Abah menerangkan panjang lebar. Abah mengambil nafas seketika.

“...Tapi.. cuba Along, Angah, dan Adik satukan kertas-kertas ni..” Abah mengambil kertas-kertas Si Tiga Beradik dan menyatukannya. “Cuba tengok.. ada nampak lubang lagi tak?” Abah menunjukkan kertas-kertas yang sudah dikumpulnya.

“Eh.. a’ah lah..”
“Tak nampak lubang pun, Abah.”

Si Along dan Si Angah mengiyakan. Si Adik hanya menggelengkan kepala.

Abah menyambung lagi...

“Abah nak anak-anak Abah jadi macam kertas yang dikumpulkan ni.. Biarpun Along, Angah, dan Adik ada kelemahan masing-masing.. Kalau Along, Angah, Adik sentiasa bersatu, saling lengkap-melengkapi, insyaAllah kekurangan-kekurangan yang ada dapat sama-sama diatasi dan dielakkan.”

“Begitu juga dalam masyarakat.. Kalau kita hidup sendiri-sendiri, pasti akan berlaku banyak kelemahan. Along, Angah, Adik, ingat.. Inilah kepentingan berjemaah.” Abah mengakhiri nasihatnya sambil mengusap kepala Si Tiga Beradik.


Coretan Wasiat Buat Adik-adikku

Written on 11:34 PM by WhoSignCoretan Wasiat Buat Adik-adikku

Adik-adikku yang dikasihi,


Dakwah dan tarbiyah ini bukan dengan mengikut-ikut orang,

Dakwah dan tarbiyah ini bukan di waktu-waktu lapang,

Dakwah dan tarbiyah ini bukan dilihat pada kuantiti,

Dakwah dan tarbiyah ini bukan dikau keseorangan sendiri.


Tapi adik-adikku yang dikasihi,


Dakwah dan tarbiyah ini kewajipan amal yang dikau imani,

Dakwah dan tarbiyah ini menuntut pengobanan masa, harta, dan diri,

Dakwah dan tarbiyah ini kualiti itu yang lebih penting,

Dakwah dan tarbiyah ini bersama Allah, mujahid, dan mukmin di sekeliling.


Adik-adikku yang dikasihi,

Dakwah dan tarbiyah ini jalannya penuh dugaan dan cabaran, janganlah dikau lemah kerana itu. Ingatlah janji-janji Allah sebagai penguat, perbanyakkan amal mu buat bekalan semangat.Adik-adikku yang dikasihi,

Dakwah dan tarbiyah ini merubah dan menuntut perubahan, janganlah dikau malu kerana itu. Setiap manusia tidak terlepas daripada melakukan kesilapan, usah malu dengan manusia tetapi malulah kepada Tuhan.Adik-adikku yang dikasihi,

Dakwah dan tarbiyah ini dikaulah rantai yang meneruskan, mereka telah memulakannya dan dikau bukan pengakhirannya. Usah berputus asa, langkah bermula dengan nafas panjang, gerhana hanya sementara sinar mentari pastikan menjelang.Adik-adikku, ku berdoa kita kan terus bersama dalam amal dakwah ini....


Seketul Daging Itu Jantung Bukan Hati

Written on 12:07 AM by WhoSign


أَلَا وَإِنَّ فِي الْجَسَدِ مُضْغَةً إِذَا صَلَحَتْ صَلَحَ الْجَسَدُ كُلُّهُ، وَإِذَا فَسَدَتْ فَسَدَ الْجَسَدُ كُلُّهُ، أَلَا وَهِيَ الْقَلْبُ
Maksud: Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah qalbu. (hadis riwayat bukhari dan muslim) .


Rata-rata orang melayu akan menterjemah qalbu itu sebagai hati. ada pula yang mengatakan qalbu itu jantung. jadi yang mana satu benar?

Kamus Dewan Bahasa

Mengikut kamus dewan bahasa, hati mempunyai beberapa maksud iaitu 1. organ dalaman yang berwarna perang kemerah-merahan (memang organ hati). 2. jantung 3.batin (tempat perasaan, pengertian).


Perkaitan dan Perbandingan Dengan Bahasa Lain

Dalam bahasa inggeris, perkataan heart diterjemah sebagai hati.
you are always in my heart - awak selalu di hati saya

Namun, dalam istilah sains, heart bermaksud jantung sedangkan hati adalah liver.
heart disease - penyakit jantung
heart attack - serangan jantung
liver disease - penyakit hati


Perkaitan dan Perbandingan Gambar


Dalam istilah cinta, cinta digambarkan dengan bentuk love seperti di atas dan dikaitkan dengan heart (sweetheart). Cuba bandingkan, gambar yang mana lebih serupa dengan bentuk love? Saya nampak gambar jantung lebih mirip kepada bentuk love.


Perkaitan Dengan Bahasa/Budaya Arab

Sejak dahulu perkataan qalb difahami oleh orang Arab sebagai organ yang tergantung dalam tubuh manusia.


Dalam kamus rujukan bahasa Arab yang terpenting, iaitu Lisan al-‘Arab, pengarang Ibn Manzur menyatakan: Al-Qalb: segumpal daging dari fuad (jantung) yang tergantung dengan urat besar tempat ia bergantung” (Ibn Manzur, Lisan al-‘Arab 1/687, Beirut: Dar al-Fikr).


Dalam al-Mu’jam al-Wasit disebut: “al-Qalb ialah organ berotot dalaman yang menerima darah daripada salur darah dan mengepam ke arteri” (al-Mu’jam al-Wasit, 2/753).


Perkaitan Hadis Dengan Ilmu Sains

Hati merupakan organ homeostasis yang memainkan peranan penting dalam proses metabolisma dalam manusia dan haiwan. Hati mempunyai pelbagai fungsi termasuk menyimpan glikogen, mensintesis protein plasma, dan menyahtoksik dadah.

Sedangkan jantung ialah organ (seketul daging/mudghah) yang mengepam darah ke seluruh badan (seluruh jasad berhubung dengan jantung).

Antara kedua-dua organ di atas, peranan dan kesan yang lebih mirip dengan maksud hadis adalah jantung. Justeru, qalbu yang sebenar adalah merujuk kepada jantung.


Kesimpulan

Qalbu dalam hadis di atas adalah lebih tepat merujuk kepada organ jantung. Namun, boleh diterjemah sebagai hati kerana jantung juga termasuk dalam salah satu maksud hati mengikut dewan bahasa.

Adapun yang lebih penting dalam hadis di atas ialah tindakan yang perlu kita laksanakan berdasarkan hadis di atas iaitu menjaga hati (jantung) kita daripada perkara-perkara haram, maksiat, dan melalaikan kerana ia akan mempengaruhi segala tindak-tanduk kita.

Sebagai tambahan, setelah memahami maksud sebenar qalbu yang lebih tepat, maka dapatlah ia membantu kita memahami dengan lebih mendalam ayat-ayat al-quran yang menggunakan kalimah qalbu.