Search This Blog

Iklan Merdeka 08

Written on 10:35 PM by WhoSign

video

iklan kali ni rata-rata dapat menyentuh jugak la. even my father, honestly he said, he remembered his childhood when watching this iklan. My grandfather boleh dikatakan orang susah sewaktu membesarkan my father and his siblings. Anak ramai tapi atuk hanya kerja sebagai peniaga sayur dan buah-buahan.

so, my father told my brothers and I, dulu masa kecik-kecik dia ada mintak nak beli mainan kat atuk. perkara biasa bagi kanak-kanak untuk bermain. tapi, atuk orang susah, so tak dapat nak belikan mainan tu. atuk bagi alasan, dah besar sikit nanti beli la. yang kelakarnya my father said, bila dah besar sikit, dia mintak atuk belikan mainan lagi. tau apa atuk cakap? atuk kata, tu permainan budak kecik, ko dah besar. huhu.. so, dengan kata lain, tak boleh la beli lagi.

tapi, hikmahnya, thats why we, my brothers and I, got to spend our times a lot with our father masa kitorang kecik-kecik dulu, main sama-sama.

tu cerita my father. others said, this iklan was about berjimat dan simpan duit. but, for me, my point of view is Si Aiman tu.

Si Aiman dapat buat jala daripada kelambu nyamuk, bahan buangan jadi kereta, dan malah dia dapat buat new invention macam kereta control pembakar roti. he is so creative.

then, kalau orang lain ada, dia pun usaha untuk ada jugak. that is daya saing. tapi, dia tak perlu untuk dapatkan barang yang sama, bahkan dia buat sesuatu yang lebih baik daripada apa yang ada. bukannya asalkan ada macam orang lain.

pastu, dia tolong betulkan orang kampung punya barang-barang. dia kongsi kelebihan yang dia ada dengan orang lain. that is menjadi manfaat kepada yang lain. bukannya jadi useless, ada atau takde sama je.

seterusnya, dia tak lupa pun kat abah dia. siap belikan motor 'abah punya'. that is kacang yang tak lupakan kulit. tak lupa daratan. ingat asal usul. ingat sapa yang dah bersusah payah untuk dia. kalau negara, kita mesti sumbangkan apa-apa, bahkan kepada bangsa dan agama.

ciri-ciri tu semua, antara ciri-ciri yang patut ada pada diri orang yang merdeka. bukannya asyik bergantung harap dengan orang, tiada daya saing, asyik leka dan terpengaruh je dengan orang lain, and useless.

anyway, sambutan kali ni yang sederhana memang patut pun, sebab rasa-rasanya tak ramai pun rakyat Malaysia ni yang merdeka. kita sendiri fikir-fikirlah apa lagi dalam diri kita ni yang tak merdeka-merdeka lagi.

______________________________________

“Mengapa membandingkan dengan yang lebih buruk sedangkan yang lebih baik itu yang patut kita contohi”


If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Post a Comment