Search This Blog

Suntikan Halus Cerita Hantu Ke Dalam Fikiran Masyarakat

Written on 7:52 PM by WhoSign

Jika ada sedikit masa, cuba duduk depan tv, bukalah channel apa pun. Cerita seram, mistik, hantu, khurafat, ilmu hitam, dan sewaktu dengannya, itulah yang bakal anda tonton. Kebelakangan ini, masyarakat Malaysia disajikan dengan pelbagai cerita sedemikian. Daripada drama tv hingga ke filem semuanya berkaitan dengan hantu, hantu, hantu.. hantu pun kalau tengok boleh tergelak. Ye lah, cerita komedi hantu pun ada.

Fenomena ini bukan hanya kebetulan, juga bukan sekadar untuk memenuhi minat masyarakat. Pada pendapat saya, pastinya ada agenda di sebaliknya. Apa agendanya, terpulang kepada anda untuk memikirkannya.

Hanya satu yang ingin saya kongsikan. Biasanya yang suka menghadap tv ni ialah kanak-kanak. Bayangkan, tiap-tiap hari cerita yang mereka tonton ialah cerita hantu, cerita seram. Bayangkan pula dialog ini yang berlaku...


Anak: Mak, teman.. takutlah.

Mak: eleh, tadi nak tengok sangat cerita hantu. Padan muka..

Anak: ala.. mak ni..

Mak: Nak takut apanya? Ada nampak ke hantu tu? Nak takut apa pada benda yang tak nampak, tak ada.

Anak: ala.. yelah yelah..


Lama kelamaan...

Anak: nak takut apa pada Allah, tak nampak pun.


Atau lebih teruk..

Anak: Allah ada ke? Tak pernah nampak pun..


Mungkin ini sekadar cebisan rasa yang saya terfikir. Namun, perkara yang sering ditonton berulang kali pastinya ada meninggalkan kesan yang mendalam ke dalam diri tanpa disedari. Kalau belum ada anak, fikir-fikirkanlah juga kerana anak orang lain itu jugalah yang bakal mencorak masa depan anak kita.

Wallahu a’lam