Search This Blog

Road Tour JK PEMBINA DHL

Written on 11:56 AM by WhoSign

.
.

Bayangkan Pokok Yang Tidak Berbuah dan Kerja Yang Tidak Bergaji

Written on 8:24 AM by WhoSign


Cuba kita bayangkan.....

Kita nak tanam pokok mangga. Dengan harapan nanti pokok mangga tu berbuah lebat dan buahnya sedap dimakan sehingga menjilat jari. Kita pun susah payah cari benih buah mangga yang besar dan manis. Kita tanya kawan-kawan dan cari di kedai-kedai. Adakala kita beli dan rasa setiap buah mangga yang ada dijual di pasar malam. Apabila kita dah jumpa yang sesuai, kita pun tanam. Dengan penjagaan yang baik, kita siramkan, kita bajakan, kita cabut rumput-rumput dekat tepi-tepi anak pokok tu. Bajanya pulak bukan baja-baja murahan, tapi yang betul-betul berkualiti. Apabila dah besar sikit pokok tu, kita cantas ranting dan dahannya bagi pokok tu merimbun. Susah payah kita daripada mula tanam benihnya sampailah pokok tu dah besar.

Minggu demi minggu, bulan demi bulan, dan tahun demi tahun kita usahakan supaya pokok mangga tu berbuah, tetapi malangnya hasilnya tiada.

Apakah perasaan kita setelah penat lelah kita berusaha susah payah jerih perih kita harungi, tetapi akhirnya pokok mangga tersebut langsung tidak mengeluarkan hasilnya..

Hampa? Sedih? Kecewa? Menyesal?


Cuba kita bayangkan lagi.....

Hari ini hari pertama kita diterima bekerja. Kita pun mulakan dengan sebaik mungkin. Mengikut arahan yang diberikan dengan patuh dan tepat. Hari demi hari kita sentiasa membuat penambahbaikan dalam kerja-kerja kita. Adakala kita terpaksa meninggalkan kepentingan peribadi untuk melaksanakan tugas-tugas dan kerja-kerja kita. Kebanyakan hari juga kita bekerja over time malah di hari cuti pun kita dengan sukarelanya ambil OT. Penat lelah, peluh keringat, berbanting tulang empat kerat, kita berusaha dan menyempurnakan kerja kita. Dengan harapan, gaji yang ditetapkan dan ganjaran over time akan dibayar pada waktu gaji masuk.

Tetapi setelah hujung bulan, tambah beberapa hari dan minggu, bayaran yang dinantikan tidak diterima jugak. Malah lebih malang kita diberhentikan kerja tanpa bayaran satu sen pun.

Apakah perasaan kita setelah penat lelah kita berusaha susah payah jerih perih kita harungi, tetapi akhirnya apa yang kita harapkan tidak diperolehi?

Menyesal? Kecewa? Hampa? Marah?


Dan cuba kita bayangkan pula......

Masa kehidupan kita di dunia ini, tiap-tiap hari dan setiap masa yang berlalu kita kerjakan kebaikan dan beramal. Masa yang sepatutnya lapang, kita dah sibukkan diri dengan beramal. Harta yang sepatutnya menimbun, kita dah banyak korbankan kepada perkara kebaikan. Banyak dah kita korbankan, masa, harta, tenaga, keluarga, dan macam-macam lagi. Dengan harapan, apa yang kita kerjakan akan dapat kita nikmati hasilnya atau ganjarannya di akhirat kelak. Dengan harapan, amalan-amalan tersebut dapat membantu kita untuk masuk syurga.

Tetapi, tatkala berlakunya hisab, amalan-amalan kita tadi tiada. Tidak ada langsung ganjaran-ganjaran untuk setiap satu yang kita dah lakukan itu. Bagaikan habuk, bagaikan debu, amalan-amalan yang kita rasa sudah menimbun kita kerjakan di dunia tadi berterbangan begitu sahaja, tidak dapat langsung walaupun sedikit membantu memberatkan neraca kebajikan kita.

Mengapa?

Dan barulah kita teringat bahawa setiap amalan dan kebaikan yang kita kerjakan, kita terlupa untuk mengikhlaskan diri kita, kita terlupa untuk membetulkan niat kita, dan kita rupanya di dunia dahulu hanya ingin mengejar nama dan ingin disebut-sebut. Kita banyak bersedekah supaya orang nampak kita kaya dan dermawan. Kita ke medan peperangan supaya orang kata kita berani. Kita berdakwah supaya orang kata kita da’i yang hebat. Kita menjadi wara’ supaya orang kata kita alim. Rupanya amalan-amalan itu dinodai dengan riya’ dan ingin menunjuk-nunjuk, lantas akhirnya tiada balasan ganjaran untuk setiap satunya.

Dan tatkala itu, apakah perasaan kita?

Sekiranya kita kecewa dan hampa dengan pokok mangga yang tidak berbuah tadi, kita boleh menanam pokok mangga yang lain. Sekiranya kita menyesal dan hampa dengan kerja yang tidak bergaji tadi kita boleh mencari kerja yang lain.

Tetapi..

APAKAH PENYESALAN DAN KESEDIHAN KITA DI AKHIRAT NANTI MEMBOLEHKAN KITA UNTUK MENJALANI KEHIDUPAN DUNIA YANG LAIN?

Yang tinggal nanti hanyalah rasa sia-sia dan kerugian yang nyata.. dan celakalah diri kita ketika itu.. na'uzubillah...




Rejab Kembali Bersama Persoalan Fadhilat Puasa Lagi

Written on 12:57 AM by WhoSign

.



Dalam 10 muwassofat tarbiyah, salah satu ciri-ciri muslim yang sebenar ialah ibadahnya yang sahih. Dikaitkan pula dengan kedatangan bulan rejab, persoalan-persoalan fadhilat puasa padanya kembali timbul di fikiran. Ramai yang bertanya, bukan sedikit yang menyebarkannya, dan tidak kurang yang mengamalkannya.

Justeru, di sini disertakan beberapa link untuk kita sama-sama menambah, meng'refresh', dan membetulkan ilmu yang ada berkenaan fadhilat puasa di bulan rejab ini..

Forum iluvislam: Keistimewaan Bulan Rejab.. Betul ker?
Soal jawab fadhilat rejab: Antara realiti dan fantasi
Berkenaan puasa di bulan Rejab berdasarkan al-Quran dan as-Sunnah



Selamat beramal!!

“Ya Allah, berkatilah hidup kami di bulan Rejab dan Syaaban dan sampaikan (hayat) kami kepada bulan Ramadan.”



p/s: Puasa kerana Allah, bukan kerana mengejar fadhilatnya.. Sesungguhnya Allah berkuasa menggandakan ganjaranNya kepada sesiapa yang Dia kehendaki.. wallahu a'lam


Cawangan Blog Baru: RPH Cikgu

Written on 10:31 AM by WhoSign


Alhamdulillah.. actually, dah lama fikir nak buat blog khas untuk perjalanan hidup sebagai seorang guru (walaupun sekarang masih bakal guru). Moga ada manfaatnya dan dapat dikongsikan pengalaman yang ada bersama.

InsyaAllah plan untuk blog RPH Cikgu ni nak kongsikan assignment2 sebagai guru pelatih, pengalaman mengajar, hal berkaitan pendidikan, dan sebagainya dan diteruskan sehingga walaupun dah jadi guru yang sebenar nanti.

Keep it up!

p/s: When The Senses Combined akan tetap diteruskan juga.. terima kasih atas sokongan dan ziarah..


Cerita Angah & Adik: Eksperimen Air + Kicap.. dan Hati

Written on 3:33 PM by WhoSign


“Angah, Angah buat apa asyik menghadap laptop jer. Chat dengan awek eh?”

“Eh.. tak de lah.. Ape la Adik ni. Tak elok tau ada awek-awek ni kalau jauh lagi atau tak sedia lagi nak kahwin.”

“Abih tu.. Angah buat apa?”

“Hmm.. Ni ha.. Tengah surf laman web ni.. Artikel iluvislam.com.”

“Owh..”

“Ha.. tengok ni.. Artikel ni tentang eksperimen.. Jom kita buat nak?”

“Eksperimen apa? Eksperimen air, kicap, dan hati? Hmm.. Okey jugak.. Jom buat!”










“Bahan-bahannya.. Gelas kaca.. Air masak.. Kicap.. Dan sehelai duit kertas.. Ok siap..”

“Pastu mula-mula Adik tuang air masak ke dalam gelas ni..”

“Okey.. Pastu nah amik duit kertas ni.. Cuba Adik tengok melalui gelas berisi air tu.. Berapa nombor sirinya?”

“Erm.. AQ 8453205.. Betul tak?”

“Hmm.. Betul betul betul.. Meh Angah nak tengok pulak.. Hmm.. A’ah lah.. boleh nampak..”

“Pastu? Pastu?”

“Pastu dia suruh kita fikirkan seberapa banyak dosa yang kita dah buat.. Hmm...”

“Tak kira lah dosa besar atau dosa kecik kan? Hmm.. Pastu nak buat apa?”

“Pastu dia kata kat sini.. Amik kicap dan titiskan dalam air tu mengikut dosa yang kita fikirkan tadi..”

“Hmm.. Ok.... Erm.. Angah.. Pagi tadi Adik terlajak tidur.. Tak solat Subuh..”

“Ish.. Dosa besar tu.. Kalau dosa besar, kita titiskan tiga kali kicap ni kat dalam air masak ni.. Pasni jangan sampai tertinggal subuh lagi tau..”

“Lagi......”

“Erm.. Kadang-kadang kita ada tak dengar cakap Mak.. Mak suruh, kita tak buat.. Kalau derhaka, dosa besar tu.. Na’uzubillah.”

“A’ah.. Na’uzubillah.. Titis tiga kali jugak kicap ni..”

“Apa lagi ek? ... Ha! Hari tu buang sampah merata-rata kan? Dosa kecik.. Titis sekali..”

“Banyak buang masa.. Boleh jadi dosa kecik.. Sekali titis..”

“Selalu duk belajar dalam kelas, dengar kawan-kawan mencarut la.. mengumpat la.. maki hamun.. Abis dah berdosa telinga ni pulak.. Sekali jer la titis kicap ni..”

“Ha.. Kalau join sekali mengumpat tu, kita pulak yang mengumpat, boleh jadi dosa besar tau.. na’uzubillah.. Tiga kali titis..”

“Lagi.. Rasanya macam banyak je kan dosa-dosa kecik yang kita buat dalam kita tak sedar.. Kita titis je la banyak-banyak kicap ni sama istighfar sekali..”

“A’ah a’ah.. Astaghfirullah al-Azim.. Astaghfirullah al-Azim.. Astaghfirullah al-Azim..”

“huhu.. Abih banyak kicap Mak kita guna ni..”

“Dah tak rupa air masak dah.. Macam air kopi.. huhu..”



“Angah.. Adik.. Nampak tak kicap masin? Biasa ada kat atas meja tu.. Mak nak masak lauk ikan masak kicap ni..” Tiba-tiba Mak muncul di ruang tamu tempat Angah dan Adik buat eksperimen.

“heee....” Si Angah dan Si Adik tersengih memanjang memandang Mak yang tercari-cari kicap masin yang dijadikan bahan eksperimen mereka.

“Ya Allah... Apa Angah dan Adik buat dengan kicap ni?” Belum sempat apa-apa Mak dah ternampak eksperimen Si Angah dan Si Adik.

“Erm.. Ni Mak.. Kami ikut eksperimen dalam iluvislam ni.. tapi kat sini tak ada keputusan eksperimen.. jadi, kami nak cuba buat lah..” Si Angah menjelaskan kepada Mak.

“A’ah Mak.. Ni lah hasil eksperimennya..” Si Adik menambah sambil menunjukkan gelas berisi air yang sudah bertukar menjadi hitam pekat warnanya.

“Jadi.. Apa kesimpulannya?” Mak mengajukan soalan untuk menguji Si Angah dan Si Adik selepas dia sendiri membaca eksperimen yang tertera di dalam laman web iluvislam tersebut.

“Adik rasa.. eksperimen ni nak menunjukkan kepada kita bahawa hati kita ni seperti air jernih tadi.” Si Adik menyimpulkan ringkas.

“A’a Mak. Hati yang jernih lama-lama akan jadi kotor dan gelap kalau kita banyak buat dosa. Setiap dosa tu mendatangkan titik hitam pada hati kita. Setitik setitik lama-lama merosak dan menggelapkan hati. Macam air masak ni, setitik-setitik kami titiskan kicap, akhirnya jadi gelap pekat macam ni.” Si Angah pulak menjelaskan panjang lebar sambil mengangkat lagi gelas berisi air hitam tadi.

“Hmm.. Bagus! Pandai anak-anak Mak.. Tak sia-sia habis banyak kicap dalam botol ni..” Mak sempat bergurau sambil memuji Si Angah dan Si Adik.

“Kalau hati dah kotor, hitam, gelap macam air kicap ni nanti, cahaya kat depan pun dah tak nampak. Perkara-perkara yang baik sudah tidak lagi terkesan dalam diri, dan tuan diri pula semakin hanyut dalam kesesatan. Nau’zubillahi min zalik..” Tambah Mak mengaitkan lagi eksperimen air dan kicap tersebut dengan pengajaran dalam kehidupan.

“Erm.. Mak.. Kalau kita dah ada dosa, dah ada tompok-tompok hitam dalam hati kita, nak buat macam mana? Adik tak nak jadi sampai macam air kicap ni.” Si Adik terkesan dengan apa yang diperkatakan oleh Mak. Lebih-lebih lagi gelas berisi air kicap itu berulang kali didekatkan dengan mukanya, dicuba untuk melihat menerusinya. Tapi penglihatannya terbatas, air kicap tersebut bagaikan objek legap yang tidak boleh ditembusi.

“Cara nak cuci hati kita ni, kena banyak berzikir dan beristighfar kepada Allah. Perbanyakkan membaca al-Quran, melakukan kebaikan, menjauhi dan meninggalkan maksiat, mengamalkan doa-doa dan solat-solat sunat.. insyaAllah hati kita akan terjaga dan menjadi tenang.” Mak merungkai persoalan yang merisaukan Si Adik.

“Alhamdulillah..” Si Angah dan Si Adik lega. Segala puji bagi Allah yang Maha Pengampun lagi Maha Pemurah dan Maha Mengasihani. Mereka berdua termenung seketika memikirkan perkara-perkara yang telah mereka lakukan dan beristighfar di dalam hati.

“Nak buat eksperimen lagi?” Mak memecahkan suasana sepi sebentar tadi.

“Eksperimen apa?” Si Angah dan Si Adik serentak, bersemangat semula.

“Eksperimen menjernihkan semula air kicap ni..” Mak tersenyum.

“Macam mana Mak?” Si Angah dan Si Adik tak sabar-sabar.

“Macam yang Mak dah cakap tadi.. Kalau kita nak bersihkan, nak cuci, nak jaga hati kita, kita kena berzikir dan beristighfar banyak-banyak kan? Jadi, sekarang, Angah dan Adik amik gelas berisi air kicap ni, letak kat sinki.. Bukak air paip perlahan-lahan, isi.. Biar sampai melimpah pun tak pe.. Sambil tu Angah dan Adik beristighfar dan berzikir la sekali.. sampai air dalam gelas ni jernih.....” Mak menerangkan panjang lebar.

Habis sahaja Mak cakap, Si Angah dan Si Adik terus berlari ke sinki di dapur.. menjalankan eksperimen mereka yang seterusnya.


Paintball War Zone!

Written on 8:44 PM by WhoSign


atau hubungi saya: 019-6263686


Muda Biar Berjasa

Written on 11:34 AM by WhoSign


Hutan Lipur Ulu Bendul Negeri Sembilan telah menyaksikan satu titik tolak bagi perubahan jati diri dalam diri remaja muslim melalui Jambori Remaja Muslim Nasional yang telah dianjurkan pada 6-9 Jun lalu. Apa yang berlaku? Jom kita tengok!

Kalau sebelum-sebelum ni pergi menyertai program sebagai peserta, kali ni pergi sebagai fasilitator. Mungkin sudah tiba masanya untuk diri ini mengendalikan program-program seperti ini. tapi, bayangkan la kalau peserta ada 260 orang, dan fasilitator ada dalam 12 orang je. Huu.. seorang fasi kena jaga lebih kurang 20 orang.


Abu Hurairah – Kekuatan dalam kebenaran

Macam biasa, mana-mana program akan dimulakan dengan pembahagian kumpulan dan aktiviti ice breaking atau team building. Aktiviti pertama ni paling penting sekali. Kena bagi ais tu betul-betul cair. Ahli kumpulan pulak daripada pelbagai sekolah dan daripada tingkatan satu sampai la tingkatan lima. Lepas taaruf..

“Baik. Nama kumpulan kita dah ditetapkan sebagai Abu Hurairah. Sekarang kamu dikehendaki bina logo, motto, dan sorakan.”

.....

“Sesiapa yang terlintas apa-apa kat dalam otak tu, cakap jer.”

.....

“kita ada 21 orang kan? Abang nak logo ni hasil daripada 21 orang.”

.....

Mungkin sebab masing-masing masih belum biasa antara satu sama lain, masih ada yang tidak bersuara atau menyumbang apa-apa idea.

“baik. Abang nak yang dah buat logo tak boleh buat motto dan sorakan. Siapa lagi yang belum bagi idea boleh buat motto atau sorakan. Cepat!”

....

Kelihatan kumpulan-kumpulan lain tenang duduk dalam bulatan, masih lagi bertaaruf. Ada juga kumpulan yang dah ‘kena’ dengan fasi mereka. Ada jugak yang dah berlari kena tukar kasut.

“masih ada yang diam je tak bagi idea apa-apa. Nak bersenam macam kumpulan lain tu ker?”

....

“okey. Nampaknya kita pun kena bersenam macam diorang jugak lah.”

“buat satu barisan sekarang! siapa yang tak bagi idea lagi angkat tangan!”

“baik, kamu! Abang nak kamu bagi command!”

....

“okey. Sekarang, abang nak bila abang bagi arahan, kamu sebut nama kamu. Faham?”

“dari kanan, nama!” (dua kali)

“sekarang, abang nak bila abang bagi arahan, kamu sebut nama kawan di sebelah kanan kamu. Faham?”

“dari kanan, nama!” (dua kali)

“sekarang, sebut nama kawan sebelah kiri kamu pulak. Faham? Dari kanan, nama!”

....

“baik. Sekarang sekurang-kurangnya kita dah ingat berapa nama? Ya.. dua.. bagus!”

....

“ok. Macam mana? Yang tak bagi idea lagi, dah boleh bagi idea? Bagus!”

“ok. Kalau logo dah siap, kita buat motto dan sorakan pulak. Sorakan nak sama dengan motto atau lain?”

“baik, kalau setuju nak sama, macam mana kita nak buat sorakan tu? Kita praktikal terus.”

“Kekuatan! Kebenaran! Kekuatan! Kebenaran! Abu! Hurairah! Abu in.... out, huh!”

Huu.. panjang betul aktiviti pertama ni. Tapi, alhamdulillah.. kesannya memberansangkan. 21 jadi 1. Yang diam, bercakap. Yang menerima arahan, melaksanakan. Kerja dan sama dapat disatukan. Kerjasama!


Pendakian Gunung Angsi – Bersama Aktifkan Minda

“abang nak, sepanjang pendakian, setiap seorang cari apa-apa yang kamu nampak dan fikir-fikirkan apa yang kamu boleh dapat daripadanya. Fikirkan pengajaran yang kamu boleh dapat daripada apa yang kamu nampak atau jumpa. Faham? Bagus!”

....

“alhamdulillah, sampai jugak kita di destinasinya, walaupun bukan lah sampai ke puncak.”

“baik. Kamu semua tahu R&R tu apa?”

“biarlah R&R tu apa maksudnya yang sebenar, tapi sekarang kita jadikan R&R kat sini sebagai Rest & Recall. Maksudnya?”

“ya, kita recall balik, apa pengajaran yang kita dah dapat sepanjang pendakian tadi. Volunteer?”

....

Alhamdulillah. Pendakian mereka bukan sekadar menguatkan jasmani, malah dapat mengaktifkan minda. Lihat pada pokok-pokok yang tinggi menegak, dapat membawa kepada keesaan Allah. Lihat pada kehijauan hutan, dapat menyedari kebinasaan dunia ini akibat daripada tangan manusia sendiri.

Pendakian gunung ni, ada turun naiknya. Tinggi mana pun kita naik, akhirnya kita turun semula untuk kembali ke permulaannya. Kita sebagai manusia, tinggi mana keegoan kita, ilmu kita, emosi kita, ada masanya kita kena rendahkan semula kalau kita tak nak sesat dalam liku kehidupan.

Pendakian gunung ni, berliku-liku, akar menjalar sana sini, pokok-pokok di kanan kiri ada masanya di hadapan. Begitu juga kehidupan kita, penuh dugaan dan pancaroba. Banyak tikanya masalah berada di hadapan kita. Kenalah pandai untuk kita menghadapinya.

Pendakian gunung ni, ada yang mengikut jejak langkah orang di hadapan, ada yang membuat jejak langkah sendiri. yang membuat jejak langkah sendiri, bagaikan pemimpin dalam kehidupan yang memimpin orang-orang di bawahnya. Namun, kena waspada supaya tidak terbawa orang ke jalan yang salah. Yang mengikut jejak langkah, bagaikan kita mengikut pimpinan pemimpin kita. Namun, kena berhati-hati jugak supaya tidak mengikut pimpinan yang sesat, dan perlu mengingatkan orang yang memimpin. Dalam pendakian, adakala kita membuat jejak langkah sendiri, ada tika nya kita mengikut jejak langkah orang di hadapan. Begitu juga, adakala kita perlu tunduk pada pimpinan orang, dan ada tikanya kita pula yang perlu menjadi pemimpin.


Kawad Kaki – Kesatuan dalam Pelbagai Ragam


Video: Kump Abu Hurairah dan Abu Dzar al-Ghiffari bergabung.
Commander – Salleh (kump Abu Hurairah)


Hebat! Walaupun latihan tidak sampai sehari, dan bergabung dua kumpulan last minute atas arahan urusetia, para peserta dapat membuktikan mereka boleh. Para peserta terdiri daripada unit beruniform yang berbeza dan ada yang tidak pernah berkawad langsung.


Pertandingan Memasak – Kekreatifan dalam Kerjasama


Gambar 1: Proses menghidupkan api. Gambar 2: Proses menguli tepung. Gambar 3: Proses menyediakan “dapur”. Gambar 4: Proses memasak kuih tocang. Gambar 5: Proses memanggang satay hutan manis. Gambar 6: Proses memasak karipap inti gula. Gambar 7 & 8: Menu Kump Abu Hurairah. Gambar 9 & 10: Menu Kump Lain.


Berbekalkan tepung, minyak, gula, dan garam, setiap kumpulan dikehendaki menyediakan apa-apa jenis masakan. Kebiasaannya orang akan buat jemput-jemput, tapi lihatlah kekreatifan mereka dalam kerjasama.


Pertandingan Membina Kubu – Bersama Pertahankan Harapan yang Terbina


Gambar 1: Membina Kubu. Gambar 2: Membina Menara. Gambar 3: Menara & Kubu. Gambar 4: Kump Abu Hurairah.


Para peserta dibekalkan dengan seberapa banyak surat khabar yang diinginkan, dan dikehendaki membina kubu seluas 3x3 tile dan setinggi A4 landscape, dan menara seberapa tinggi yang boleh yang mana akan diuji kekukuhannya dengan meletakkan sebotol air di atasnya.

Kumpulan Abu Hurairah membahagikan tugas membina menara dan membina kubu. Di akhir pertandingan, fasi dikehendaki memainkan peranan. Dan peranannya adalah memusnahkan kubu dan menara tersebut sebagai simbolik hancurnya harapan ibu bapa. Huu.. dengan perasaan yang agak terkilan, terpaksa memusnahkan kubu dan menara tersebut. Sorry guys!


Aktiviti Lilin – Bersama Kita Selami Kepanasannya



Sebenarnya ada dua aktiviti yang dijalankan pada malam tersebut. Aktiviti pertama seperti mana di dalam gambar. Peserta dikehendaki “passing” lilin yang dikepit di jari kaki kepada kawan-kawan sehingga lengkap satu pusingan bulatan.

Selesai aktiviti tersebut, seperti biasa...

“baik. Siapa yang boleh berikan apa yang kita boleh dapat daripada aktiviti ni. Volunteer? Bagus!”

Alhamdulillah. Ada respons. Membuktikan mereka telah membiasakan diri untuk mengaktifkan minda mereka dengan perkara di sekeliling mereka. Kerjasama dalam meng’passing’ lilin dan keserasian. Sama seperti kerjasama yang diperlukan dalam kehidupan seharian.

Api lilin bagaikan seorang guru yang menyuluh hidup. Manfaatkan ilmu yang ada padanya sebelum ianya pergi.

Merasai kepanasan api dan lilin yang mencair, mengingatkan api neraka yang jauh lebih teramat sangat panas. Seringan-ringan seksaan di dalamnya, memakai kasut daripada api neraka tapi sehingga ke otak dah mendidih.

Masuk ke aktiviti kedua, aktiviti antara kumpulan. Para peserta dikehendaki mempertahankan api lilin yang diletakkan di tengah-tengah bulatan kumpulan mereka daripada ancaman kumpulan lain. Para peserta diberikan masa untuk membincangkan strategi yang terbaik untuk bertahan dan untuk menyerang.

Namun, kedua-dua kumpulan gagal dalam mempertahankan lilin yang diamanahkan. Tapi, bukan kemenangan atau kekalahan yang dicari, yang dicari adalah semangat untuk berjuang!

Selain daripada pengajaran yang sewaktu dengan yang telah disebutkan tadi..

Begitulah.. kita perlu pertahankan agama kita. Kita takkan mampu pertahankannya sendirian kerana kita diserang dari pelbagai penjuru. Kita takkan dapat pertahankannya jika kita sendiri tidak faham akan agama itu sendiri. Kerja mempertahankan agama atau kerja dakwah bukanlah suatu kerja yang mudah. Ianya memerlukan persediaan, memerlukan kekuatan, memerlukan kesatuan, memerlukan kefahaman, dan lain-lain lagi.


War Game – Semangat Berjuang Bersama



Sumo Lutut

3 orang dipilih untuk bertarung secara face to face sebagai simbolik dalam menghadirkan suasana ketika perang badar. Pertarungan digantikan dengan acara sumo lutut. Siapa yang berjaya menyentuh lutut pihak lawan terlebih dahulu akan mendapat kawasan lebih dalam medan pertempuran.



War Game

Menyaksikan senjata dan peluru daripada plastik air dan bendera serta kain hijau sebagai matlamat peperangan. Daripada pejuang berani mati sehinggalah pejuang di bahagian pertahanan, bermati-matian bertempur sehinggalah kedua-dua belah pihak kehabisan peluru. Pengajaran, semestinya untuk menghadirkan semangat juang dalam diri para peserta.


Ball Game – Kaki dan Hati Diikat Bersama



Bola Sepak Tiga Kaki

Ya.. inilah namanya bola sepak tiga kaki. Dua orang peserta diikat bersama pada kakinya. Menyaksikan kumpulan Abu Hurairah dengan kaki dan hati mereka diikat bersama berjaya memulakan jaringan yang pertama. Dan di akhir perlawanan, penalti berpihak kepada kumpulan Abu Hurairah!


Water Game – Basah Bersama dalam Kolam Ukhwah



Rempit Halal

Aktiviti sebelum berendam, merempit halal sebagai salah satu mesej menanamkan dalam diri para peserta supaya tidak terjebak dengan gejala merempit di luar.



Kolam asid

Berat bukan lagi sama dipikul tapi sama dijunjung. Beban amanah dan tanggungjawab dalam kumpulan, masyarakat, bangsa, agama akan ditanggung bersama.

Malam Kesenian – Hasil daripada Kebersamaan

Setelah pelbagai aktiviti dijalankan, pelbagai input diberikan, apakah para peserta kini sama seperti sebelum mereka datang? Inilah hasil pemikiran, kerjasama, dan kesatuan yang diterjemahkan ke dalam sebuah sketsa.



Lagu KRIM dan Sketsa Remaja

Dan inilah..

Kumpulan Abu Hurairah. Johan Jambori Remaja Muslim Nasional 2009.
Motto: Kekuatan dalam Kebenaran!


“kejayaan ini bukanlah atas sebab kepimpinan abang fasi, bukan juga atas kepimpinan ketua kumpulan kamu, tapi atas sebab kepimpinan kamu terhadap diri kamu sendiri untuk mendengar dan melaksanakan arahan”

Semoga kamu semua dapat meneruskan kepimpinan tersebut tika di luar nanti..

Muda Biar Berjasa!