Search This Blog

Jemputan Ke Walimah Ana

Written on 12:10 PM by WhoSign

.

.

Try Walking To Your Destination

Written on 2:27 PM by WhoSign


Dari pagi sampai ke malam, cuba kita lihat diri kita.. berapa banyak kita berjalan kaki?? kita berjalan kaki untuk jarak yang dekat-dekat dan di tempat-tempat yang tidak boleh dilalui kenderaan sahaja.. contohnya ketika di dalam rumah dan di tempat belajar atau bekerja. itupun, lebih kurang sama macam menggerakkan kaki sahaja, tidak dikira berjalan kaki..

Pernahkah anda cuba menjalankan diri anda? maksud saya, anda berjalan dari satu tempat ke satu tempat yang lain yang agak jauh. seperti berjalan ke tempat kerja atau kelas, berjalan-jalan di tepi pantai dan sebagainya? satu yang saya pasti, anda selalu berjalan-jalan di shopping kompleks. tak mengapa, itu pun dikira berjalan. Cuma, tak sama dengan apa yang ingin saya maksudkan..

baiklah.. cuba sebentar lagi atau esok atau bila-bila anda berjalan ke kelas, ke masjid, ke pejabat, ke padang, berjalan di tepi tasik, atau di mana-mana asalkan anda berjalan kaki.. dan hayati masa-masa tersebut.. apakah yang anda terfikir dengan berjalan-jalan kaki yang saya katakan dari tadi? exercise? senaman? betul.. tapi..

sebenarnya, ketika anda berjalan kaki, otak anda sedang berkerja dan fikiran anda sedang berputar-putar.. apakah kalau naik kereta atau naik motor tidak seperti itu? sama, tapi bezanya sekiranya anda naik kenderaan, anda akan fokus pada pengendalian kenderaan serta keadaan sekeliling. anda akan sentiasa berawas. justeru fokus anda kurang pada perkara-perkara lain. Tetapi, ketika berjalan kaki, anda tidak perlu untuk fokus pada setiap langkah anda. jadi fikiran anda berpeluang untuk memikirkan perkara-perkara lain. tambahan pula anda mempunyai banyak masa dengan berjalan kaki tersebut..

sesetengah orang mungkin tidak sempat untuk bermuhasabah sebelum tidur, sedar-sedar je dah terbangun dari tidur.. justeru, semasa berjalan kaki inilah anda dapat manfaatkan untuk memikirkan perkara-perkara seperti ini.. muhasabah, plan tindakan anda, refleksi. malah dengan berjalan kaki ini pun insyaAllah dapat mendekatkan diri anda kepada Yang Mencipta kaki tersebut.

percayalah, ketika anda berjalan kaki, fikiran anda tidak akan kosong. pasti ada yang akan anda fikirkan. moga-moga anda dapat manfaat daripada apa yang anda fikirkan ketika itu.. saya tahu kita tidak punya banyak masa lapang.. kita hanya ada 24 jam itu sahaja.. tapi sekiranya anda ingin merasai nikmat berjalan itu, boleh amalkan berjalan kaki ke masjid dan pulang daripada masjid.. cubalah!!

Jom Ekspidisi Gunung Nuang Bersama PEMBINA

Written on 10:44 PM by WhoSign

.

BERMINAT UNTUK HIKING??

Klik Pada Gambar

.

Karnival Wanita & Keluarga

Written on 8:30 AM by WhoSign

.




Munajat Cinta.. ??

Written on 3:52 PM by WhoSign

.

video

This song was recorded and dedicated to my future wife and me..
thanx guys! really appreciate it!


(video ini adalah rakaman semata2.. tidak menggambarkan apa2 identiti mana2 individu atau mana2 institusi)



E Numbers: Kebanyakannya Kalau Tak Haram Pun, Syubhah..

Written on 9:23 AM by WhoSign


.

Isu halal haram bukan sekadar isu biasa, tidak seperti isu politik yang hangatnya pada masa-masa tertentu.. halal haram tidak seharusnya dipandang enteng oleh muslim kerana apa yang kita makan menjadi darah daging kita..

Berikan perhatian dan ingatlah sabda-sabda nabi muhammad s.a.w berkaitan halal haram ini:

Daripada Abu Abdullah al-Nu'man ibn Basyer r.a. رضي الله عنهما beliau berkata: Aku telah mendengar Rasulullah SAW bersabda:

Sesungguhnya perkara yang halal itu terang jelas, dan sesungguhnya perkara yang haram itu terang jelas, dan di antara kedua perkara tersebut ada perkara-perkara syubhat yang kesamaran yang kebanyakan orang tidak mengetahuinya. Barangsiapa yang menjaga perkara syubhat maka sesungguhnya dia telah membersihkan agamanya dan maruah dirinya. Dan barangsiapa yang terjatuh dalam perkara syubhat, maka dia telah jatuh dalam perkara haram, umpama seorang pengembala yang mengembala di sekeliling kawasan larangan, dibimbangi dia akan menceroboh masuk ke dalamnya. Ketahuilah bahawa setiap raja ada sempadan dan sesungguhnya sempadan Allah itu ialah perkara-perkara yang diharamkanNya. Ketahuilah bahawa dalam setiap jasad itu ada seketul daging yang apabila ia baik maka baiklah seluruh jasad dan apabila ia rosak, maka rosaklah seluruh jasad. Ketahuilah ia adalah hati.


Daripada Abu Hurairah r.a beliau berkata: Rasulullah SAW telah bersabda:

Sesungguhnya Allah Ta'ala baik, Dia tidak menerima kecuali perkara yang baik. Dan sesungguhnya Allah telah memerintahkan orang-orang mukmin dengan apa yang telah diperintahkan kepada para Rasul di mana Allah Ta'ala berfirman: (Wahai para Rasul! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik dan hendaklah kamu beramal soleh). Dan Allah Ta'ala berfirman: (Wahai orang-orang yang beriman! Makan minumlah kamu makanan yang baik-baik yang Kami rezekikan kepada kamu). Kemudian Baginda menyebut perihal seorang lelaki yang bermusafir jauh, yang berambut kusut masai dan berdebu, yang menadah tangan ke langit (iaitu berdoa): Wahai Tuhanku! Wahai Tuhanku! Bagaimanakah doanya akan dimakbulkan sedangkan makanannya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan dia dikenyangkan Sdengan makanan yang haram? Hadis riwayat al-lmam Muslim.


Daripada Abu Muhammad al-Hasan ibn Ali ibn Abu Talib r.a., رضي الله عنهما cucu Rasulullah SAW dan orang kesayangan Baginda. Beliau berkata: Aku telah menghafal daripada Rasulullah SAW hadis:

Tinggalkanlah apa yang meragukan engkau kepada apa yang tidak meragukan engkau. Hadis riwayat al-Tirmizi dan al-Nasaai. Al-Tarmizi berkata ia adalah hadis hasan sohih.


Check la makanan yang kita makan sehari-hari, terutama makanan-makanan dalam bungkusan yang telah diproses. apa yang kita makan akan menjadi darah daging kita, kemudian dengan darah daging itulah kita akan beranak pinak. maka tidak mustahillah kalau anak bangsa kita rosak-rosak sebab ibu bapanya tidak mengambil berat langsung tentang pemakanan, terutama dari segi kehalalan dan keharamannya.

realitinya.. sebelum ini saya hanya mendengar-dengar tentang cadbury yang diragukan statusnya.. saya hanya bertekad untuk menjauhinya. hinggalah pada suatu hari yang bermakna, saya terpaksa membeli salah satu produk cadbury untuk orang. alhamdulillah, Allah memberikan peringatan melalui salah seorang saudara saya. berat jugak untuk terima. hampir-hampir saya mengambil langkah mudah dengan "meyakinkan" diri dengan logo halal jakim yang ada pada produk cadbury tersebut. namun, akhirnya saya merajinkan diri untuk search di internet.

Isunya ialah di dalam kandungan produk tersebut terdapat ramuan yang bermula dari E numbers (cth E476, E904 dan lain-lain) E476 adalah ekstrak daripada samada tumbuhan atau haiwan manakala E904 memang ekstrak daripada haiwan. seperti yang kita maklum, ekstrak daripada tumbuhan adalah dibolehkan tetapi tidak bolehkan ekstrak daripada haiwan. justeru, dalam kes ini E476 dalam produk tersebut membawa kepada syubhah dan E904 jelas-jelas membawa kepada haram. tetapi mengapa ada logo halal JAKIM? tanyalah JAKIM kalau rajin, kalau tak rajin jangan makan produk yang ada E*** seperti tersebut.

Kebanyakan produk cadbury mempunyai ramuan E numbers. dan yang terbaru saya perasan (dapat dari email) ramuan pada coklat crispy juga ada E numbers.

Selain daripada status halal / haram, mungkin boleh jugak disentuh dari segi kesihatan..

Unsuitable E Numbers

  • E120 – cochineal
  • E140 – chlorophyll
  • E141 – copper phaeophytins
  • E252 – potassium nitrate
  • E422 – glycerol/glycerine
  • E430 – polyoxyethelene (8) stearate
  • E431 - polyoxyethelene (40) stearate
  • E433 – polysorbate 80
  • E470 – sodium salts
  • E471 – glyceryl monosterate
  • E472a – acetic esters of fatty acids
  • E472b - lactic esters of fatty acids
  • E472c - citric esters of fatty acids
  • E472d - tartaric esters of fatty acids
  • E472e - acetyltartaric esters of fatty acids
  • E473 – sucrose esters
  • E474 – sucroglycerides
  • E475 - polyglycerol esters of fatty acids
  • E476 - polyglycerol polyricinoleate
  • E477 - propylene glycol esters
  • E478 - lactylated glycerol esters
  • E491 - sorbitan monostearate
  • E492 - sorbitan Tristearate
  • E494 - sorbitan mono-oleate
  • E542 - edible bone phosphate
  • E570 – stearic acid
  • E572 – magnesium stearate
  • E631 – sodium 5 inosinate
  • E635 – sodium 5 ribonucleotide
  • E904 - shellac

  • E470 to E483 – these emulsifiers can be halal, unless they are obtained from pork or non-halal meat sources.
  • E542 – edible bone phosphate. This isn’t halal if it comes from pork or non-halal sources.
  • E422 – glycerol or glycerine. This can be halal, unless it is obtained from pork or non-halal meat sources.


so, it can be halal and can be non-halal... tapi kalau tak dinyatakan sumbernya, it become syubhah, then it should be strongly avoided.


sources:

Food info.net: E476
Food info.net: E904
E numbers not suitable for halal diet
E471-E479 can be of animal origin
Wikipedia: E-numbers
Food additive: E-numbers
UK Food Guide: E-numbers


Menuju Hari Bermakna Yang Kian Hampir..

Written on 1:01 AM by WhoSign

Daisypath Wedding tickers


- Tagged by Zaujati fil Mustaqbal -

~how old are you?~
tak de la tua sangat.. baru boleh mengundi.. 21..

~are you single?~
bakal jadi couple yang sah dalam masa yg terdekat.. tunggu!!

~at what age do you think you'll get married?~
mmg cadangnya mase2 umur ni la..

~do you think you'll marry the person you are with now?~
insyaAllah.. we have faith in Allah and we are loyal to each other.. doakan semoga sume berjalan lancar..

~if not, who do you want to marry?~
-skip.. tak perlu jawab..

~ who will be your bridesmaid & bestman?~
xdok sanding2 sangat kot..

~ do you want a garden/beach or traditional wedding?~
islamic wedding and 2 couple (dgn couple along sekali)

~ where do you plan to go on honeymoon?~
future wife tak pernah gi cameron.. nk bawak die g situ dulu..

~ how many guests do you think you'll invite?~
orang kampung + orang bandar + kaum kerabat = ???

~ will that include your exes?~
bukan kata X jer, Y, Z, A, B, C, D sampai W pun termasuk jugak..

~ how many layers of cake do you want?~
jangan cake layer apollo je sudah le..

~ when do you want to get married, morning or evening?~
tak pagi sangat, tak petang sangat.. zohor..

~ name the song/tune you'd like to play at your wedding.~
DJ uruskan...

~ do you prefer fine dining or just normal spoon&fork?knife?~
makan dengan tangan la.. boleh gigit tangan si dia masa makan beradab..

~ champagne or red wine?~
asalkan halal dan baik (of course bukan yg 2 2 ni.. tak halal)

~ honeymoon right after the wedding or days after the wedding?~
2 2 pas kahwin jugak.. takkan sebelum pulak..

~ money or household items?~
ku bukan mata duitan dan materialistik... hehe

~ how many kids would you like to have?~
(umur limit mengandung – umur masa kawen) ÷ dua tahun sekali.. ok x? huhu.. selagi ada rezeki..

~ will you record your honeymoon in DVD/CD?~
gambar + video sekali..

~ whose wedding plan would you like to know next.~
along dan tunangnye (along xd blog plak).. tak pun, syakirah?? sape2 yang dah nak kawen tu, terutama sahabat2, ikhwah2 akhwat2..


Erm... zaujati fil mustaqbal...ok x?? hehe..