Search This Blog

Kembara Tanah Palestin 2008

Written on 11:48 PM by WhoSign

"Bagaimana keadaan Gaza sekarang Abd Rahman?", ya akhi .. keadaan Gaza sungguh teruk. Jelas sahabat saya itu. Tiga hari lepas, wakil komuniti MAP sempat bertanya khabar kepada salah seorang pelajar Palestin yang menuntut di Universiti Kaherah. Respon perkhabaran tersebut ternyata amat menyedihkan khasnya terhadap penduduk Palestin Gaza yang berhadapan dengan sekatan Israel. Sekatan tersebut mengakibatkan Semenanjung Gaza kembali gelap malah bekalan air turut terputus. Bekalan makanan dan ubat-ubatan juga berkurangan dari hari ke hari. Bagaimana tidak, pihak UNRWA yang berada di Gaza juga memohon kepada pihak luar agar membantu mereka supaya bantuan makanan dan ubat-ubatan dapat diberikan kepada penduduk Palestin Gaza.

Gaza kembali gelap setelah Israel menutup sempadan (perlintasan) menyebabkan bahan bakar dan seumpamanya yang dijadualkan akan dibawa masuk ke Gaza tertangguh. Alasan Israel kerana pejuang-pejuang Palestin menyerang Israel dengan serangan roket.

Berikut adalah catatan 'bencana kemanusiaan' yang dihadapi penduduk Gaza:

>> 29/12/07, Muhammad Salih 55 meninggal dunia kerana tidak dibenarkan membuat rawatan di luar Gaza. Dilaporkan, sempadan Gaza-Israel ditutup oleh Israel.

>> 09/01/08, tunjuk perasaan masyarakat arab di Negara-negara jiran dan berhampiran Palestin kerana membantah lawatan Bush ke Timur Tengah. Lawatan Bush disifatkan merangsang keganasan Israel terhadap penduduk Palestin.

>> 20/1/2008, penjana utama yang membekalkan elektrik di Gaza telah dihentikan operasi kerana sekatan Israel.

>> 20/01/08, Jalan-jalan di Negara Jordan, Lubnan, Sudan, Maghribi dan lain-lainnya memperlihatkan sensitiviti rakyat-rakyat yang turun di jalanan mengadakan tunjuk perasaan membantah kawalan dan kepungan Israel(sekatan Israel) terhadap Gaza.

>> 22/01/08(sempadan Rafah), para penunjuk perasaan yang terdiri dari kalangan penduduk Palestin berjaya merempuh sempadan Rafah. Sebaik sahaja pintu sempadan yang dirempuh terbuka, beberapa pesakit yang memerlukan rawatan segera diusung melepasi sempadan Mesir.

>> Siaran langsung Al-Jazeerah (22/01/08), di sempadan Rafah(Gaza-Mesir) dan Erez (Beit Hanoun-Israel) menunjukkan betapa krisis kemanusiaan memberi kesengsaraan terhadap penduduk Gaza.

>> 23/01/08, PBB mengakhiri perjumpaan tergempar membincangkan keadaan Gaza tanpa ada kesepakatan.

>> 24/04/08, Perunding Eropah menggesa Israel membekalkan semula bahan bakar ke Semenanjung Gaza.

>> 11/05/08, Bekalan elektrik di Gaza terputus setelah stesen janakuasa elektrik utamanya dihentikan operasinya ekoran kehabisan bekalan bahan bakar.

>> 30/05/08, Penduduk Palestin di Gaza mengadakan tunjuk perasaan secara aman di sempadan Sufa (Gaza-Israel). Tujuan tunjuk perasaan itu adalah menuntut dibebaskan kawalan dan kepungan (siege) ke atas Gaza. Tentera Israel juga bertindak melepaskan tembakan yang mengakibatkan beberapa penunjuk perasaan parah.

>> 19/06/08, Gencatan senjata antara HAMAS dan Israel. Antara syarat persepakatan tersebut adalah:

1) kedua belah tidak boleh serang antara satu sama lain selama 6 bulan.
2) Israel perlu bekalkan Gaza dengan bahan bakar dan beberapa keperluan penduduk Gaza. Juga, pihak Israel mesti membuka pintu sempadan (perlintasan) Israel-Gaza.

>> Ogos/2008, 2 buah kapal aktivis keamanan dunia sampai ke pelabuhan Gaza.

Keadaan agak tegang beberapa selepas persepakatan tersebut.

>> 19/10/08, Rentetan sekatan Gaza yang dikenakan Israel terhadap penduduk Palestin di Semenanjung Gaza telah menyebabkan 80% daripada jumlah penduduk berada di bawah paras kemiskinan.

Penduduk Israel menghalang trak-trak pengangkut yang membawa kargo barangan ke Semenanjung Gaza melalui sempadan (perlintasan) Kerem Shalom, timur Gaza.

>> 04/11/08, Israel serang beberapa kawasan di Gaza. Serangan Israel disifatkan melanggar persepakatan "gencatan senjata" menyebabkan 6 penduduk Gaza terbunuh dan beberapa lagi cedera.

>> 05/11/08, pejuang-pejuang Palestin membalas serangan Israel yang mengakibatkan Israel terus menutup sempadan dan menghentikan bekalan bahan bakar dan seumpamanya ke Semenanjung Gaza.

Penduduk Gaza hidup dalam kegelapan, malah bekalan air turut disekat.

>> 20/11/08, Kanak-kanak palestin mengadakan tunjuk perasaan yang bertujuan menyeru masyarakat antarabangsa dan penduduk dunia membebaskan Gaza dari sekatan Israel. Tunjuk perasaan tersebut adalah sempena hari kanak-kanak sedunia.

>> 22/11/08, Wakil UNRWA melalui berita al-jazeerah memohon mana-mana bantuan bagi menyelamatkan Gaza dari sekatan ini. PBB juga mendesak Israel mengakhiri tempoh penutupan pintu sempadan Israel-Gaza.

Kesengsaraan penduduk Palestin Gaza mendapat simpati dari dua buah kem pelarian Palestin di Kem Pelarian al-Wehdat, Jordan dan Kem Pelarian Yarmouk, Syria yang mengadakan tunjuk perasaan besar-besaran.

>> 24/11/08, Jordan menghantar 16 trak pengangkut ke Gaza yang membawa bantuan kemanusiaan.

>> 26/11/08, Pertemuan tergempar menteri-menteri luar arab di Kaherah. Antara fokus perbincangan adalah 'sekatan Gaza'.

>> 28/11/08, Israel membenarkan bekalan makanan, bahan bakar dan seumpamanya dibawa masuk ke Gaza rabu lalu tetapi terlalu sedikit dan tidak mengubah keadaan mengikut sumber Palestin.

Sehingga kini, 256 (terkini 260 nyawa) penduduk Palestin meninggal dunia akibat sekatan. Jumlah ini tidak termasuk mangsa serangan dan pengeboman Israel.

Justeru, dengan paparan yang kami bawakan ini adalah untuk menyeru semua mahasiswa-mahasiswi dan sesiapa sahaja untuk merasai apa yang mereka lalui saat ini walaupun hanya untuk beberapa minit dan seringan-ringan usaha.

____________________________________________________________________
Komuniti MAP menetapkan, pada hari selasa (02 Disember 2008) tepat jam 8.00 malam waktu Mesir, sila padamkan lampu rumah anda sekitar 5 minit. Jika yang berada di kelas-kelas pengajian kitab kuliah bersama kawan-kawan juga boleh lakukan sedemikian. Ayuh kita lakukan bersama, bukan anda sahaja tetapi kita semua.. serentak mengiakan kempen ini.
____________________________________________________________________

Semoga kempen 'simpati dan sehati terhadap Gaza' menambahkan lagi kasih sayang sesama umat Islam. Buktikan tindakan ini atas dasar kemanusiaan. Jika kita tidak sanggup melihat mereka bergelapan kerana dizalimi oleh rejim Israel, hanya 5 minit gelapkan rumah kita. Saudara kita yang berhampiran Palestin telah buktikan simpati mereka dengan tindakan sebegini.

sumber: Mini Pavilion


If you enjoyed this post Subscribe to our feed

No Comment

Post a Comment