Search This Blog

Konvensyen Pemikiran Hasan al-Banna

Written on 1:41 PM by WhoSign


___________________________________

Sukacita dimaklumkan bahawa Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA) akan menganjurkan satu konvensyen bagi membentangkan dan membincangkan tentang pemikiran seorang mujahid umat terkenal iaitu Hasan al-Banna. Sebagai rakan kongsi yang rapat kepada ISMA, PEMBINA mengalu-alukan penyertaan anda di konvensyen ini bagi memahami perjuangan serta perancangan Hasan al-Banna dan jemaah Ikhwanul Muslimin untuk mengembalikan kegemilangan umat Islam.

Berikut adalah maklumat tentang konvensyen tersebut:

Konvensyen Pemikiran Hasan al-Banna Dalam Melakar Agenda Bangsa

Tarikh: Sabtu, 30 Jan, 2010
Waktu: 8 pagi hingga 5.30 petang
Audien: Terbuka
Yuran: RM50 perseorangan, RM20 pelajar, RM70 suami-isteri
Tempat: Dewan Seri Saujana, UNITEN

Pengisian:

a. Tajuk 1:

Fikrah al-Banna Dan Ideologi Barat: Pertembungan Antara Dua Aliran
Pembentang: Ustaz Mohd Rusdi Alias

Maklumat tentang pembentang:

Pendidikan - Kolej Islam Klang 1985-1988. Universiti Al-Azhar 1989-1992 (B.A Usuluddin bahagian Hadis). Institut Pengajian Tinggi Hasan Al-Baquri (Diploma Pengajian Islam).

Pekerjaan - Pengetua SMI Hira Jeram 2001-2003. Konsultan di Bahtera Consultant Sdn. Bhd. 2004. Pembimbing Bahasa Arab Al-Qur'an di Pendidikan Al-Furqan, Shah Alam.

Dakwah - Penceramah agama surau dan masjid di sekitar Shah Alam dan Klang. Ketua Biro Pembangunan Sumber Manusia ISMA.

b. Tajuk 2:

Pandangan al-Banna Terhadap Agenda Pembangunan Ummah dan Pendekatannya di Malaysia
Pembentangan: Ustaz Mohd Hazizi

Maklumat tentang pembentang:

Pendidikan - Maktab Mahmud Alor Setar 1987-1988. Universiti Al-Azhar 1989-1996 (B.A Syariah Islamiah). Universiti Putra Malaysia 2009-kini (M.A Pembangunan Sumber Manusia).

Pekerjaan - Content Expert di Impian Teknik Integration System Sdn. Bhd. (IT IS) 2005-2006. Penterjemah Bebas 2007. Pegawai Eksekutif ISMA 2008-kini

Dakwah - Anggota Persatuan Pelajar Islam Malaysia Mesir 1993-1996, Anggota Pertubuhan Himpunan Bestari Negeri Sembilan 1997-2001. Ketua Biro Pembangunan Sumber Manusia ISMA Negeri Sembilan 2004. Ketua Perhubungan Negeri ISMA Negeri Sembilan 2005-2007. Timbalan Setiausaha Agung ISMA 2008-kini.

c. Tajuk 3:

�Menilai Kemelut Politik Tempatan Berdasarkan Maqasid Syara'
Pembentang: Ustaz Fauzi Asmuni

Maklumat tentang pembentang:

Pendidikan - SMAP Labu 1988. Universiti Al-Azhar 1994 (B.A Syariah Islamiah).

Pekerjaan - Eksekutif Penerbitan Pustaka Salam. Pengurus Besar Srihira Education Centre. Naib Presiden II ISMA.

Dakwah - Jemputan ceramah dan pengisian di IPTA/S, badan-badan swasta dan kerajaan, NGO's dan di pertubuhan-pertubuh an pelajar luar negara



Sila rujuk http://kobanna. ismaweb.net untuk meklumat lanjut serta pendaftaran.

Jangan lepaskan peluang ini!


Kami amat berharap anda akan dapat sebarkan maklumat ini kepada ahli keluarga serta rakan-rakan anda sebagai usaha kita untuk mengembalikan kegemilangan Islam di muka bumi.

___________________________________


Hargai Apa Yang Dimiliki

Written on 8:49 AM by WhoSign

.

Humm.. Sejak laptop sendiri rosak ni, susah betul nak online. Terpaksa bergilir-gilir guna laptop zaujah. Kat apartment pun belum ada internet lagi. So, buat masa ni tak dapat nak online selalu. Baru la nak terasa betapa bernilainya internet tu. Masa tak ada internet ni la nak buat itu, nak buat ini. Nak search itu, nak search ini. Nak post itu, nak post ini. Ha.. ni nak post baru la ni..

Orang kata, kita selalu tak menghargai apa yang sedang kita miliki, betul ker? Kita selalu tak perasan apa yang kita miliki tu bukan selamanya milik kita. Nyawa kita, tubuh badan kita, barang-barang kita, sekeliling dan sekitar kita, semuanya bukan hak milik kekal kita. Pinjaman semata-mata. Tiba masanya akan diambil semula. Tiba masanya kita kena pulangkan. Tiba masanya benda-benda ni tak akan menjadi milik kita lagi.

Tapi kita selalu lupa untuk menghargai semua tu. Seperti kata seorang pensyarah ni, macam pegang burung. Cuba bayangkan kita dapat tangkap seekor burung. Lepas main-main dengan burung tu, lama-lama kita jadi boring. Pastu kita lepaskan. Bila burung tu dah terbang, barulah kita terfikir nak tengok kaki burung tu macam mana, matanya warna apa, ekornya macam mana. Bila kita dah lepaskan burung tu barulah kita terfikir nak buat itu ini sedangkan masa kita pegang burung tu kita tak buat apa-apa pun.

So, selagi umur kita ni masih ada, manfaatkanlah. Selagi apa yang kita miliki masih dalam genggaman kita, hargailah.. Sudah terlepas, melepas.

Wallahu a’lam